De AEX-index sloot 0,6 procent lager op 343,70 punten en de MidKap-index van middelgrote bedrijven daalde 0,4 procent tot 522,58 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren beide 1,1 procent, terwijl de DAX in Frankfurt 0,1 procent steeg.
Volgens Draghi is het bijzonder lage vertrouwen van ondernemers en consumenten in de eurozone een van de voornaamste risico’s. Daarnaast blijven het langzame tempo waarin economische hervormingen worden doorgevoerd en de onevenwichtigheden in de wereldeconomie een bedreiging voor de groei. Daardoor blijft de kans aanzienlijk dat de economische ontwikkelingen uiteindelijk slechter uitvallen dan voorspeld.
Risico
De ECB let ook scherp op de ontwikkeling van de euro. De recente opmars van de Europese munt ten opzichte van bijvoorbeeld de dollar kan een risico zijn voor de economische groei in de eurolanden en de inflatie, stelde Draghi. Vooralsnog is er volgens hem echter geen sprake van een overwaardering van de euro. Het commentaar had een flink effect op de eenheidsmunt die in waarde daalde van 1,3535 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag tot 1,3383 dollar.
In de AEX was roestvrijstaalproducent Aperam de grootste daler met een min van 3,2 procent. Maritiem dienstverlener SBM Offshore ging aan kop met een winst van 2,4 procent. Technisch dienstverlener Imtech stond bovenaan in de MidKap met een plus van 4,1 procent na een adviesverhoging door SNS Securities. Nutreco verloor 1,6 procent door winstnemingen. Het aandeel bereikte eerder deze week de hoogste koers ooit.
Mercedes
Autofabrikant Daimler (plus 2,8 procent) was een van de uitblinkers in Frankfurt. Het concern voorspelde een hogere omzet bij het merk Mercedes dit jaar. De Frans-Amerikaanse producent van telecomapparatuur Alcatel-Lucent (min 4,9 procent) wisselde in Parijs winsten en verliezen af na de bekendmaking van het vertrek van de Nederlandse topman Ben Verwaayen. Het bedrijf maakte ook bekend in het vierde kwartaal van 2012 opnieuw in de rode cijfers te zijn beland.
De prijs van Brentolie steeg 0,2 procent tot 116,99 dollar per vat, terwijl ruwe Amerikaanse olie 0,7 procent goedkoper werd op 95,94 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl